Pletykaanyu

„Borzasztóan titkos dolgok ezek.”

Grecsó Krisztián első prózakötetének harmadik kiadása. Egy tucatnyi novella. Az eredeti sok örömet és bajt hozott, és ahogy azóta emlegetik, „áttörést”.

Az Isten hozott és a Mellettem elférsz szerzője ezzel a novelláskötettel robbant be a kortárs magyar prózába. Írásainak életszaga, az elbeszélő szemtelen éleslátása áttört bizonyos gátakat, és próbára tette az író szűkebb környezetének tűrőképességét. A kötet persze jóval több annál, mint amennyit a pletykasajtó és a televízió bemutatott, elevensége nem azon múlik, hogy magukra ismertek-e az olvasók az elbeszélések hús-vér figuráiban, vagy sem. A novellákat sokkal inkább valami autentikus tudás mozgatja, Grecsó nem kutat, nem értékel, csak figyel. Hiszen „bennszülöttből” lett „etnográfussá”.

A Pletykaanyu elbeszélései az Alföld öntörvényű világában játszódnak, de egy lélegző, modern miliőben, szó sincs gémeskutas álromantikáról. A régmúlt, a hagyomány kézen fogja a jelent, mégsem vész el a lényeg, az új, komikusnak ható köntös alatt ott élnek a régi gyökerek, szokások. A novellák lazán kötődnek egymáshoz, a falu zárt világában a figurák ismerik egymást, szájukra veszik a „szomszédot”. Ízes humoruk, nyers erejük mentes a pátosztól, de hogy ez árulóvá teszi-e a szerzőt, döntse el az olvasó. Miközben szórakozik, ítélkezhet!

Megjelenés ideje (harmadik kiadás): 2018. február
Szerkesztette: Schmal Alexandra
Borító: Baranyai (b) András
Könyvterv, szedés: Pintér József
Terjedelem: 206 oldal
Ára: 3290 Ft

A 2. átdolgozott kiadás 2006-ban jelent meg, a borítót Pintér József tervezte, szerkesztette: Sárközy Bence.
Még néhány Líra boltban hozzáférhető.

Az eredeti, első kiadást a Jelenkor Kiadó adta ki 2001-ben. Szerkesztette Nagy Boglárka és Leiszter Attila. Az év legjobb első prózakötetének választották, Bródy Sándor-díjat kapott.
Nem hozzáférhető.